Vad lägger folk mest pengar på

En gång i tiden sjöng ABBA ”money money money….. in a rich man’s world”. Dessa pengar –  bra att ha, men de kan också stiga en åt huvudet, speciellt i de rikas värld. Vi andra som inte har en lika bra ekonomi kanske får ansöka om snabblån när man verkligen vill eller behöver få in lite extra pengar.

Vad man lägger mest pengar på är mycket individuellt, och givetvis beror det på hur mycket tillgång  gemene man har av just dessa pengar. Det är inte självklart att idag ha ett jobb, speciellt om man inte har någon utbildning. Familjekonstellationen är också något som i stor utsträckning påverkar vad man kan lägga sina pengar på.

Har man ett beroende, oavsett om det är rökning, snus eller annat, så äter detta en del av de pengar man har, samtidigt så är ju detta en del av svaret. Intressen är ju självklart något som påverkar. Man kanske utövar någon sport, eller samlar på något. Andra har ett mat- och vinintresse och lägger därmed sina pengar på att besöka diverse restauranger, och får därmed en hel upplevelse med dofter, interiör mm. Sport kräver utrustning, och ibland i flera uppsättningar, och då krävs det pengar för att alls kunna utöva denna sport.

Precis som i så mycket annat: smakar det, så kostar det, och då är det ju fantastiskt att bo i landet ”lagom”. Då har man i snitt lagom mycket pengar att röra sig med, förutsatt att man har lagom mycket vett och därmed spenderar pengarna i ett lagom tempo, jämfört med tempot som nya pengar kommer in på kontot. Det är först när det blir obalans i dessa två tempon som folk kan få problem. Därför kan det vara bra att reflektera och tänka tanken om det man önskar konsumera verkligen behövs eller bara är något som önskas just nu. Det är också många människor som lånar för att ha råd med sina behov.

Oavsett så kan det konstateras att i landet lagom som ju Sverige är, har man det väldigt bra, varför man här överhuvudtaget kan tänka tanken ”Vad lägger man pengar på mest?” Det finns ju platser på jorden där alla basala behov inte kan lösas och därför har det inte detta angenäma I-landsproblem. Värt att tänka på när man ska spendera sina kulor.

De finns många människor som inte bara vill konsumera sina pengar på produkter. Det är många som fastnar i spel och lotterier. De två spel om pengar som är mest populära i Sverige just nu är Postkodlotteriet och trisslotter. Olyckligtvis fastnar många människor i ett spelberoende som kan vara svårt att ta sig ur. Man kanske tar lån för att ha råd att spela. Som sagt skall man göra allting lagom. Det gäller såklart spel också.