Tips innan du väljer smslån

Om du har bestämt dig för att teckna ett så kallat smslån finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Att låna pengar via dessa snabba krediter blir allt mer populärt i Sverige och övriga världen, men den ständiga efterfrågan på lån innebär också att marknaden blir sårbar för mindre seriösa aktörer som lånar ut pengar till allt för höga räntor. Därför är det viktigt att se upp och tänka efter både en och två gånger innan man väljer långivare för att slippa ekonomiska problem i framtiden. Ett lån som inte betalas tillbaka enligt överenskommelse blir snabbt en mycket kostsam historia.

Dessa detaljer är viktiga tänka på:

  • Lånets ränta
  • Lånets avgifter
  • Betalningsfrist
  • Straffavgifter

Räntan: Om lånets ränta är för hög innebär det ofta en effektiv ränta på tusentals procent, sett över ett år. Eftersom smslån i de flesta fall lånas över 30 dagar blir alltså den effektiva räntan betydligt högre än vad man till en början kanske kan tro. För att skapa sig en bild av den effektiva räntan kan man alltså multiplicera månadsräntan med tolv.

Avgifter: Vissa långivare kan ta ut avgifter för ansökningar, handläggning eller andra tjänster. Håll därför utkik efter tydliga priser som berättar för kunden vad som faktiskt ingår. Tack vare att nästan alla ansökningar görs via datorer har avgiften för SMS-ansökan mer eller mindre helt försvunnit.

Förlängning: Se till att du vet när lånet ska betalas tillbaka, och om det finns någon möjlighet till förlängning av smslånet. Att förlänga lånet innebär att betalningsdatum flyttas en månad framåt. Detta kan vara värdefullt om du får problem att betala lånet redan efter den första månaden. Om du inte kan förlänga lånet bör du kontakta långivaren och försöka hitta en lösning.

Kreditkort kan vara billigare

Om man har tillräckligt bra kreditvärdighet kan ett av alla kreditkort vara att föredra framför ett smslån. Kreditkort har en beviljad kreditgräns, där du endast nyttjar den del du behöver varje månad. I varje månadsslut skickar kortutgivaren en faktura som ger dig möjlighet att betala av hela den använda krediten, eller endast en del av den. Att bli beviljad ett kreditkort kräver dock oftast både anställning och en kreditvärdighet som saknar skrupler. Mastercard, Visa eller någon annan stor tillverkare har ett stort antal varianter av sina kreditkort, där olika bonusar och förmåner finns att hitta beroende på vilket segment man väljer att sikta in sig på. Resor, golf eller bensin kan vara vanliga områden som ger rabatter och bonuspoäng.