Svårt att få lån?

Har du svårigheter med  att bli beviljad et lån kan du jämföra lån online. Det kan skiljer sig väldigt mycket beroende var du lånar, då det finns lånevillkor hos en mängd olika långivae. Det kan vara oerhört frustrerande att inte bli beviljad ett lån när man av olika anledningar behöver ett tillskott i kassan. En oförutsedd reparation av bilen, dubbla hyror vid byte av bostad eller kanske att onormalt många räkningar olyckligt nog kommer i juletid. Anledningarna kan vara många varför man behöver ett lån. Bara det att man behöver låna pengar kan vara nog så påfrestande för många. Att man dessutom inte får låna, att ansökan blir avslagen, gör ofta inte saken bättre. De absolut flesta söker sig till sin vanliga bank när lånebehovet infinner sig men det finns andra alternativ om banken säger nej. Vi börjar med att titta på vilka faktorer som kan påverka dina möjligheter till att få låna

Villkor och kreditvärdighet

Alla banker och andra långivare ställer krav på dig som låntagare. Kraven finns där som säkerhet för kreditgivaren. Syftet med att låna ut pengar är givetvis att ta betalt för det, bland annat i form av ränta. Det finns förvisso långivare som erbjuder räntefria lån till nya kunder men det är relativt ovanligt. Den grundläggande lånemodellen innebär att ju svårare du som låntagare har att betala tillbaka, desto högre risk tar banken och därmed blir priset för tjänsten högre. Givetvis gäller även det omvända. I vissa fall kan det vara lämpligare att titta på andra låneformer som till exempel kreditkort eller kontokrediter om man på förhand inte vet exakt hur mycket pengar man egentligen kommer att använda. Fördelen med ett sådant alternativ är att du endast betalar ränta på den förbrukade krediten. Utöver priset (räntan) kräver långivarna även andra former av säkerhet i form av låntagarvillkor.

Det vanliga är att man ställer krav på minimiålder, en lägsta inkomst samt medborgarskap. Andra vanliga villkor är att man är fri från skulder hos kronofogden och betalningsanmärkningar. Även om du har en god ekonomi kan ibland dessa villkor stå i vägen för dig. Du har kanske pga slarv missat fakturapåminnelser som i sin tur lett till betalningsanmärkning och slutligen en låg kreditvärdighet. Du kanske också är för ung för att din vanliga bank ska bevilja dig ett lån, även om du återigen ändå har en god ekonomi.

Låna med ansvar

Det finns en anledning till varför det inte alltid är lätt att bli beviljad ett lån. Långivare ska tillämpa god kreditgivningsed och inte främja ett ansvarslöst agerande hos konsumenterna, att till exempel hamna i den klassiska skuldfällan som kan vara svår att ta sig ur. Det finns både lagar och etik för hur kreditgivning ska gå till. Däremot ligger också ett stort ansvar på låntagaren. Den gyllene regeln som så ofta proklameras är att; Låna aldrig om du inte kan betala tillbaka! Även om ett lån tillfälligt ger ett tillskott av pengar så ska pengarna så småningom betalas tillbaka, med ränta och eventuellt tillkommande kostnader såsom uppläggningsavgifter och aviavgifter. Det allmänna tipset är alltså att man alltid ska låna ansvarsfullt.

Hitta ett lån utifrån dina förutsättningar

Även om du har svårt att få ett lån från din vanliga bank finns det alltså som tidigare nämnt alternativa kreditgivare. Dessa lån är i regel dyrare än vad dom traditionella storbankerna kan erbjuda men absolut inte alltid. Ta hjälp av en lånejämförelsetjänst online för att utifrån dina egna förutsättningar hitta ett lån. Vanligtvis kan man med hjälp av dessa tjänster filtrera marknadens olika privatlån, smslån och kreditkonto efter egenskaper som ålder, lån trots betalningsanmärkningar och lån utan kreditupplysning från UC. Glöm inte att noga jämföra de olika alternativens effektiva räntor, eventuellt tillkommande avgifter samt eventuella förseningsavgifter och straffräntor.